RELATIONS DIETARY AND GENDER WITH NUTRITIONAL STATUS OF CHILDREN IN SDN 43 KOTA PEKANBARU



Wan Anita(1*)

(1) stikes tengku maharatu
(*) Corresponding Author

Abstract


Nutritional status is the state of the body as a result of food consumption and the use of nutrients. Differentiated between malnutrition status, less, good and more.Status malnutrition, less or more will occur nutritional disorders. Factors that affect the fulfillment of nutritional needs of school children are age, physical activity, attitudes toward food and do not like nutritious foods. The purpose of the study to determine the relationship between diet and sex with nutritional status of children. The research design is a quantitative analitical with cross sectional approach. The research was conducted in SDN 43 Kota Pekanbaru The sample of this research is elementary school children of Class IV, V and VI which amounted to 131 respondents. Data collection using questionnaires and nutritional status based on IMT / U standard. There is relationship between diet with child nutrition status with p value = 0,00 and relationship between sex with child nutritional status with p value = 0,038. Expected increase in health promotion activities, especially the importance of diet and nutritional needs are good in improving the nutritional status of school children through counseling. Provide counseling about the importance of nutritional needs in girls by changing behavior patterns in consuming food.



Status gizi adalah keadaan tubuh sebagai akibat konsumsi makanan dan penggunaan zat-zat gizi. Dibedakan antara status gizi buruk, kurang, baik dan lebih.Status gizi buruk, kurang maupun lebih akan terjadi gangguan gizi. Faktor yang mempengaruhi pemenuhan kebutuhan gizi anak sekolah adalah usia, aktifitas fisik, sikap terhadap makanan dan tidak suka makanan-makanan bergizi. Tujuan penelitian untuk mengetahui hubungan pola makan dan jenis kelamin dengan status gizi anak. Desain penelitian adalah analitik kuantitatif dengan pendekatan cross sectional. Penelitian dilakukan di SDN 43 Kota Pekanbaru  Sampel penelitian adalah anak SD Kelas IV, V dan VI yang berjumlah 131 responden. Pengumpulan data menggunakan kuisioner dan  status gizi berdasarkan standar IMT/U. Terdapat hubungan antara pola makan dengan status gizi anak dengan p value =0,00 dan hubungan antara jenis kelamin dengan status gizi anak dengan p value =0,038. Diharapkan peningkatan kegiatan promosi kesehatan terutama pentingnya pola makan dan kebutuhan gizi yang baik dalam meningkatkan status gizi anak sekolah melalui penyuluhan. Memberikan penyuluhan tentang pentingnya kebutuhan nutrisi pada anak perempuan dengan merubah pola perilaku dalam mengkonsumsi makanan.


Keywords


Diet; Gender; Nutritional Status

Full Text:

PDF

References


Almatsier, S. (2009). Prinsip Dasar Ilmu Gizi.pdf. (R. Pradana, Ed.) (VII). Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama.

Anzarkusuma, I. S., Mulyani, E. Y., Jus’at, I., & Angkasa, D. (2014). Status Gizi Berdasarkan Pola Makan Anak Sekolah Dasar Di Kecamatan Rajeg Tangerang. Indonesian Journal of Human Nutrition, 1(2), 135–148.

Badriah, D. L. (2014). Gizi dalam Kesehatan Reproduksi.pdf. In N. F. Atif (Ed.) (Kedua). Bandung: PT Refika Aditama.

Dinas Kesehatan Provinsi Riau. (2016). Profil Kesehatan Provinsi Riau Tahun 2015.

Hakim, R. L. (2016). Faktor – Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Anak Jalanan Di Kota Semarang. Skripsi Jurusan Ilmu Kesehatan Masyarakat Fakultas Ilmu Keolahragaan Universitas Negeri Semarang.

Jahri, I. W., Suyanto, & Ernalia, Y. (2016). Gambaran Status Gizi Pada Siswa Sekolah Dasar Kecamatan Siak Kecil Kabupaten Bengkalis. JOM FK, 3(2), 1–18.

Kementerian Kesehatan RI. (2008). Riset Kesehatan Dasar 2007.

Kementerian Kesehatan RI. (2010). Riset Kesehatan Dasar 2010.

Kementerian Kesehatan RI. (2011). Keputusan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor : 1995/Menkes/SK/XII/2010 Tentang Standar Antropometri Penilaian Status Gizi Anak.

Kementerian Kesehatan RI. (2013a). Riset Kesehatan Dasar 2013.

Kementerian Kesehatan RI. (2013b). Riskesdas Dalam Angka Tahun 2013.

Lestari, I. D., Ernalia, Y., & Restuastuti, T. (2016). Gambaran Status Gizi Pada Siswa Sekolah Dasar Kecamatan Bangko Kabupaten Rokan Hilir. JOM FK, 3(2), 1–14.

Nindrea, R. D. (2017). Pengaruh Penyuluhan Gizi Dengan Perubahan Perilaku Sarapan Pagi Siswa Sekolah Dasar. Endurance, 2(October), 239–244. https://doi.org/10.22216/jen.v2i3.1839

Pritasari, Damayanti, D., & Lestari, N. T. (2017). Bahan Ajar Gizi Dalam Daur Kehidupan. Indonesia: PPSDM Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Susilowati, & Kuspriyanto. (2016). Gizi dalam Daur Kehidupan.pdf. In A. Suzanna (Ed.) (Kesatu). Bandung: PT Refika Aditama.




Copyright (c) 2018 Wan Anita

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Published by Lembaga Layanan Pendidikan Tinggi (LLDIKTI) Wilayah X

Khatib Sulaiman Street Padang
West Sumatera
Phone: +62751705637
Fax: +62751705637
Email: jurnal.lldikti10@ristekdikti.go.id

E-ISSN : 2477-6521
Â